Behandelmethoden

Zo werkt manuele therapie

Manuele therapie


Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft naast een opleiding Fysiotherapie nog drie jaar een masteropleiding Manuele Therapie gevolgd. Hierdoor heeft een manueel therapeut extra kennis van het menselijk lichaam en kan nog beter het verband zien tussen uw klachten en de oorzaak. Daarnaast kent een manueel therapeut extra technieken om vastzittende gewrichten losser te maken, zoals mobilisatie en manipulatie (korte, snelle bewegingen). 

Het doel van manuele therapie is gewrichten en omliggende spieren beter te laten functioneren. Hierdoor verlichten we pijnklachten en verbeteren uw houding en beweging.

Voor wie is manuele therapie?

Is het bewegen van een bepaald gewricht pijnlijk of gaat het moeizaam? Dan kan manuele therapie uitkomst bieden. 

De manueel therapeuten van FysioNovio behandelen klachten aan de rug, nek, armen en benen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

 • hoofd- en nekpijn en het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling naar de armen
 • hogerugklachten (ook wanneer u daarbij pijn aan de ribben of op de borst heeft)
 • lagerugklachten (ook wanneer deze pijn uitstraalt naar de benen
 • heupartrose
 • knie- en enkelklachten door stijfheid van de gewrichten
 • elleboog- en polsklachten door stijfheid van de gewrichten

De intake & behandeling bij FysioNovio

Eerst bespreken we uw klachten tijdens een uitgebreid intakegesprek in onze praktijk in Nijmegen of Malden. Daarbij gaan we op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Ook kijken we naar uw houding, beweeglijkheid en controle over gewrichten en spieren. 

Vervolgens gaan we uw gewrichten beweeglijker maken (door ze te mobiliseren of manipuleren). Om het effect van de behandeling te optimaliseren, gaan we ook met oefeningen aan de slag. Daarnaast krijgt u advies en instructies om thuis mee verder te gaan na de therapie. Zo werken we stap voor stap toe naar het beter functioneren van uw gewrichten en een verbetering van uw houding en bewegingen. 

Afhankelijk van uw klacht, zetten we bij de behandeling ook inzichten en technieken in uit de fysiotherapie en sportfysiotherapie voor een optimaal resultaat. Eventueel passen we dry needling toe.

Tarieven en vergoedingen

Manuele therapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. FysioNovio heeft een contract afgesloten met alle zorgverzekeraars. Dit houdt in dat wij uw behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Dat kan alleen als u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan ontvangt u zelf een nota.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Manuele therapie specialisten in onze praktijk

Praktijkvoering van FysioNovio

bij het verantwoord opschalen van fysiotherapeutische zorg tijdens de Coronacrisis

Beste cliënten van FysioNovio,

Na een lange periode waarbij we niet fysiek hebben behandeld op de praktijk kunnen we vanaf vandaag (1 mei 2020) weer cliënten ontvangen voor noodzakelijke zorg. Op basis van de regels van het RIVM, VWS en advies van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hebben we onze praktijkvoering afgestemd op de meest recente ontwikkelingen. Op deze manier kunnen wij u de zorg bieden, die u verdient, op een verantwoorde manier.

De voorkeur gaat nog steeds uit naar behandeling op 1,5 m afstand (oefeningen/training) of met video / telefonisch consult, maar in sommigen gevallen is fysieke behandeling noodzakelijk om verdere achtergang tegen te gaan. Met uw fysiotherapeut kunt u overleggen wat voor u de beste mogelijkheden zijn.

Indien behandeling op de praktijk geïndiceerd is hanteren we strikte voorgeschreven maatregelen:

 • We zullen u actief vragen blijven navragen of u toenemende bekende koorts- en verkoudheidsverschijnselen heeft en u niet in de praktijk toe laten als dit wel zo is of als hier twijfel over bestaat.
 • Als u tot een kwetsbare doelgroep behoort zullen we met u in overleg gaan wat voor u op dit moment het beste is om te doen.
 • Collega fysiotherapeuten die ook maar enigszins verkoudheid- of griep verschijnselen ontwikkelen of hebben mogen op dit moment niet werken met patiënten en blijven thuis.
 • De roosters van de fysiotherapeuten zijn aangepast zodat patiënten elkaar zo min mogelijk tegenkomen.
 • De wachtruimte is verdeeld in twee ruimtes, op de normale plek op de begane grond en een wachtplek op de eerste verdieping, zodat we de 1,5 meter regel kunnen garanderen. Bij binnenkomst staat bij ons op een formulier op het glazen tochtportaal, waar de therapeut die u behandelt die dag zit en op welke verdieping u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.
 • De stoel van patiënt staat 1,5 meter bij het bureau vandaan, mogelijk aangegeven door tape op de vloer. Hoeslakens en handdoeken zijn verwijderd uit de behandelkamer.
 • Wanneer de fysiotherapeut in overleg met u het noodzakelijk acht binnen het onderzoek en/of de behandeling fysiek contact toe te passen zal dit altijd overlegd worden.

Volgens de huidige richtlijnen is het niet strikt noodzakelijk persoonlijke beschermingsmiddelen toe te passen bij gezonde patiënten. Toch willen we met iedere patient individueel kijken waar behoefte aan is, bij zowel patient als fysiotherapeut. Als een van beiden dit noodzakelijk vindt, kan er alleen behandeling plaatsvinden als beiden mondkapjes dragen. Voor de fysiotherapeut zijn extra handschoenen en spatbrillen aangeschaft. Voor patient en fysiotherapeut hebben we chirurgische mondkapjes op voorraad. Mocht u hier gebruik van willen maken vragen wij u een bijdrage van €2 (contant).

Wat vragen wij u daarnaast nog?

 • U neemt zelf een hoeslaken en handdoek mee voor op de behandelbank
 • Voordat de behandeling start moeten u en de fysiotherapeut in de behandelkamer de handen wassen.
 • Houdt 1,5 meter afstand en houdt hierbij rekening met elkaar
 • Kom alleen naar de afspraak, een eventuele begeleider mag wachten in de auto.
 • Zorg dat u maximaal 5 minuten voorafgaand aan de afspraak de praktijk betreedt
 • De toiletten op de praktijk zijn buiten gebruik, houdt hier rekening mee

We zullen u telefonisch actief benaderen als u bij ons onder behandeling was, om te polsen waar uw behoefte ligt. We kijken er zelf enorm naar uit u weer op de praktijk te kunnen ontvangen en zullen onze uiterste best doen u goed te kunnen helpen.

Team FysioNovio

Guido Souren, Pim Kreutzer, Laurens Hart, Veronique Gerrits, Lilian Peters, Cyril Pauwels, Tom Sieverding, Bas van Bon, Gerard van Heerde.